dilluns, 8 d’agost del 2011

Un record agridolç

Passejant als voltants de Montserrat vaig passar just per un lloc on vam gaudir d'un dia fantàstic, només esquitxat  per un nuvolot negre que va enfosquir l'enteniment d'algunes persones.
Per què dic agridolç? Us donaré una pista :
 Recordeu que feia "El Chico" de la pel·lícula d'en Charlot per ajudar-lo a guanyar-se alguns diners...
Per cert, si voleu mirar aquest fragent del film mut tan emotiu per recordar l'anècdota, podeu clicar aquí sota. Recordareu però també rieureu!!!

                              
El nen i en Charlot guanyant-se la vida


Ara, segur que recordeu aquella mala estoneta que vam passar aquell dia.Soooooooooooort que després vam saber solucionar el problema amb molta responsabilitat.
Però com bé diu "en Puçarel·li": "Si està passat i ben paït, al calaix de l'oblit.

Els voltants de la masia de Can Jorba ,suposo que ja estàveu  situats, presenten un aspecte molt verd , inusual per l'alçada de l'any en que ens trobem, mitjans d'agost.
Els esbarzers començen a oferir els seus fruits i segons la seva orientació algunes mores ja es troben en un punt dolç.
L'esbarzer és un bon rebost per a molts ocells i fins i tot per la guineu que incorpora fruits silvestres en la seva dieta

Les oliveres ja mostren les llàgrimes verdes que més endavant esdevindran el preciat líquid oliós

 Sempre m'he preguntat perquè l' ésser humà quan va començar a conreuar la terra, ben aviat va necessitar controlar i organitzar l'espai . També em faig d'altres preguntes...


- Quin patró seguiex el pagès quan fa una plantada d'arbres.
- Canvia alguna segons el tipus d'arbre.
- Quina representació hi ha darrera de les decisions que pren .

Per trobar alguna mena de resposta us presento un video que no té massa qualitat però pot ajudar a aclarir algunes coses.




Ara podem contemplar el mateix procediment en una plantació antiga

Si poguéssim tenir una vista aèrea d'un camp no us la imaginaríeu així:

Vista zenital del camp
La distància entre dos arbres veíns pertanyents a la mateixa  filera o columna sempre és la mateixa, 7 passes. Aleshores per fer-se una idea de l' estructura de la plantació només cal estudiar un dels quadrilàters .
Fer la plantada d'arbres de forma quadrícular comporta una sèrie d'avantatges:
- Pot fer passar el tractor tant en sentit horitzontal com vertical.
- Una senzilla multiplicació serà suficient per a saber quants arbres hi ha a la plantació.
- Pot caracteritzar cada arbre per un parell de punts.

 Si per exemple un arbre(color marró)    està malalt i l'ha de tractar podrà orientar-se sense problemes si etiqueta les fileres i les columnes amb uns indicadors numèrics tot partint d'un origen.
Per arribar a l'arbre c pot seguir el camí indicat per la parella de números ( 4, 4 )

Les imformacions que apareixeran tot seguit no són conjetures sino informacions d'experts trobades en pàgines d'internet.

A la hora de plantar los olivos lo primero que debemos hacer es realizar un diseño (de que forma y colocación vamos a plantar los olivos) Posteriormente marcaríamos el terreno con una estaca u otro medio donde queramos realizar el hoyo para poner el olivo (el tamaño de estos hoyos tiene que ser proporcional al tamaño del cepellón del olivo) Estos hoyos se pueden realizar con escavadoras, o a mano, según el terreno y la época en la que lo vayamos a hacer. El olivo debe quedar enterrado en el hoyo como máximo unos 5 cm. Luego cuando tapemos el hoyo se debe apisonar la tierra para que no queden bolsas de aire. Estos olivos tendrán que ser regados como poco con 50 litros por pie.
Después pasaríamos al acondicionamiento del terreno, antes de plantar los olivos debemos quitar las raíces de posibles árboles o arbustos, construir terrazas, nivelar la tierra, etc. Una vez que la tierra está acondicionada es aconsejable plantar en ese terreno durante uno o dos años cereales o legumbres, para eliminar completamente las raíces, con el fin de que no ocasione problemas a los olivos. Para la buena destrucción de las malas hierbas puede ser necesario el uso de un arado en profundidad. Después se debería arar otra vez toda la tierra para el buen crecimiento de los olivos que vayamos a plantar. En el último arado que se realice se debe echar fertilizantes de fósforo y potasio, que serán utilizados los primeros años de crecimiento por el árbol. Es recomendable, antes de usar fertilizantes, hacer un análisis de como es el suelo.
Tractor arando el terreno
A la hora de plantar olivos debemos acondicionar bien la tierra, ararla, además es muy aconsejable echarle fertilizantes
La cantidad de olivos por Ha(hectarea) depende de las zonas, del tipo de cultivo (secano o regadío) y del tipo de olivo que vayamos a plantar (si tiene un pie o dos pies) Cuando plantamos olivos en un campo debemos tener en cuenta las circunstancias que lo rodean: el tipo de suelo (si es fértil o pobre, profundo o superficial, etc.), la cantidad de lluvia que cae (contra mayor sea más cantidad de olivos podremos plantar), y el adecuado orden de los olivos (con separaciones por lo menos de 7 m. entre cada hilera, para permitir un manejo mecanizado en la plantación) Otro punto a tener en cuenta es la orientación de las hileras de olivos, que en el caso de ser rectangular ha de ser en dirección norte-sur, para una mejor iluminación. La mejor época para cultivar el olivo es en otoño o en primavera, cuando no hay riesgo de heladas.

- Esquema  de plantación: dependerá del tipo de cultivo que vayamos a utilizar, intensivo o no intensivo. Si es intensivo con suelo fértil y tiene abundante agua, los olivos se plantan con una densidad de entre 200 y 300 árboles por hectárea. En zonas donde el suelo es menos fértil y con menor índice de lluvias, la densidad de plantación se reduce.
Según la clase de cultivo que queramos realizar, haremos un tipo de esquema de plantación u otro
En los terrenos donde hay pocas lluvias se debe disminuir la densidad de plantación del olivo
 En secano no se debe pasar de 300 olivos por hectárea. Y la forma de plantar es rectangular (7x5 ó 6x4) En general hay dos trazados de plantación: el tradicional, en el que la separación es de 7 x7 m., 6 x 8, 8 x 8, o 10 x 10 m., según la zona; y el dinámico, donde se plantan a una separación de 5 x 6 m. ó 6 x 6 m. Se puede plantar también en forma de cuadrado y en forma de rombo.
 Podem agafar aquesta informació resaltada en color verd i donar-li una ullada.






En secano no se debe pasar de 300 olivos por hectárea. Y la forma de plantar es rectangular (7x5 ó 6x4)
Què és una hectàrea?
 Com espoden distribuir 300 oliveres en una hectàrea?

Hectàrea


Representació gràfica de la superfície d'una hectàrea
L'hectàrea és una unitat de mesura de superfície fora del Sistema Internacional d'Unitats, equivalent a 1 hectòmetre quadrat (hm²), 100 àrees o 10.000 metres quadrats. El seu símbol és ha (no Ha).
S'utilitza per a mesurar la superfície d'una finca i altres terrenys menors en extensió que una ciutat. Una unitat equivalent del Sistema Internacional, però menys utilitzada, és l'hectòmetre quadrat (hm²).
Per fer-se una idea aproximada de la superfície que ocupa una hectàrea, sovint se la compara amb un camp de futbol. Si bé la comparança pot ser útil val a dir que, per exemple, el terreny de joc de l'estadi del Camp Nou mesura 105x68 metres, raó per la qual ocupa un total 7.140 m², molt per sota del que realment abasta una ha (10.000 m²).

La superfície del terreny de joc del Camp Nou no arriba ni de bon tros a una hectàrea


 Ara se m'acudeix una pregunta:
Per què els camps de futbol són rectangulars i no quadrats?


Seguint el fil d'una informació que recomanava no passar de 300 oliveres per  hectàrea,  paga la pena fer una comprovació:


Si haguessin de plantar 1 hectàrea amb oliveres d’acord amb el criteri que ho va fer el pagès del camp que he trepitjat en la gravació, és a dir 7x7
 
Si la quadrícula respon a la relació 7x7 podrem plantar 14 arbres per filera deixant un marge exterior d’un metre  per cada costat ja que  (7x14)+1+1 =100.

En total hauríem plantat un total de 14 x 14 = 296 oliveres per cada hectàrea, quantitat molt propera a 300 que era el màxim aconsellat per hectàrea.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada