diumenge, 14 d’agost del 2011

Més notícies de la cuca del roser

El poll del roser (Arge rosae) és un insecte que, a primer cop d'ull, en fase de larva fàcilment podria passar per una eruga de papallona, un lepidòpter, i d'adult per una mosca, un dípter; en realitat es tracta d'un himenòpter, un insecte de l'ordre de les abelles, vespes i formigues. 
 La larva -més fàcil d'observar a la natura i que veiem també a la imatge- s'alimenta exclusivament de fulles dels rosers, ja siguin silvestres o cultivats, als quals ocasiona greus defoliacions. Aquestes larves causen plagues importants als jardins i als conreus de roses. La larva és de color ataronjat per sobre i blanquinós per sota, amb un cap rodó, tres parells de potes toràciques i el cos ple de petites berrugues negres.
L'adult té l'abdomen panxut i vola poc. Caldrà fixar-se en els seus dos parells d'ales per diferenciar-lo d'un dípter. La femella pon els ous a la pròpia tija del roser, al qual infringeix una ferida addicional que cicatritzarà malament. Aquesta espècie es coneix també amb els noms d'eruga i mosca del roser, ambdós mal aplicats perquè no és una papallona ni una mosca; en canvi se'n pot dir amb propietat poll, cuc, falsa eruga o larva del roser.

Crec que ja tenim un nom per aquesta larva Arge rosae.  Ara bé resulta que no és una mosca ja que els dípters tenen dues ales, sinó més aviat un himenòpter perquè l'adult té tenen quatre ales.
Per que la hipòtesi que vaig formular sobre l'evolució de la larva pugui contnuar tenit validesa, l'insecte que apareix en aquella fulla del roser ha de tenir forçossament 4 ales. Comprovem-ho doncs...

 De tota manera he pogut comtemplar i fotografiar un moment de la metamorfosis del poll del roser.



 Ara és una larva que ha augmentat de mida i durant un temps podrà seguir creixent fins que torni a mudar.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada